Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Otilia Zamfir
528
Un studiu recent a dezvăluit că copiii care sar peste micul dejun au o satisfacție a vieții semnificativ mai scăzută comparativ cu cei care consumă regulat această masă de dimineață. Cercetarea a fost realizată de Anglia Ruskin University (ARU) din Anglia și Universidad de las Americas din Mexic și a implicat aproape 150.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani din 42 de țări, inclusiv Marea Britanie. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în BMC Nutrition Journal.
Studiul a identificat o legătură aproape liniară între frecvența consumului de mic dejun și satisfacția vieții. Astfel, copiii care mâncau micul dejun zilnic aveau cele mai ridicate niveluri de satisfacție a vieții, în timp ce cei care săreau peste mic dejun prezentau cele mai scăzute niveluri de satisfacție. De exemplu, copiii din Portugalia, care consumau micul dejun zilnic, au raportat cele mai ridicate niveluri de satisfacție a vieții, în contrast cu copiii din România care nu consumau niciodată micul dejun și aveau cele mai scăzute scoruri de satisfacție a vieții. În Anglia, copiii care consumau micul dejun zilnic au avut al cincilea cel mai mic scor mediu de satisfacție a vieții, fiind precedați doar de cei din România, Ungaria, Germania și Austria.
Profesorul Lee Smith, autorul principal al studiului și profesor de sănătate publică la ARU, a explicat că „studiul nostru a fost amplu și a identificat o asociere consistentă între frecvența consumului de mic dejun și satisfacția vieții”. El a adăugat că „există mai multe motive posibile pentru aceasta. Studiile anterioare au arătat o dispoziție scăzută în rândul adolescenților care nu au mâncat micul dejun și, de asemenea, o frecvență mai mare a anxietății, a stresului și a depresiei”.
Profesorul Smith a continuat să explice că un mic dejun adecvat furnizează energia și nutrienții necesari pentru funcționarea cognitivă optimă, îmbunătățind concentrarea, memoria și capacitatea de învățare. „Un alt motiv ar putea fi mixul de vitamine și minerale pe care îl obținem din micul dejun zilnic, iar lipsa regulată a acestora poate duce la o satisfacție mai scăzută a vieții în timp. O rutină regulată care include micul dejun poate, de asemenea, să aducă structură și un ton pozitiv pentru restul zilei”, a adăugat el.
Rezultatele studiului sugerează că în toate țările examinate, satisfacția vieții raportată este în general mai mare pentru cei care mănâncă micul dejun zilnic decât pentru cei care nu mănâncă niciodată micul dejun. Aceste descoperiri subliniază importanța includerii micului dejun în rutina zilnică a copiilor, nu doar pentru sprijinirea sănătății fizice, ci și pentru bunăstarea emoțională.